Arven efter varven bokomslag

Utställningen visas på Sjöfartsmuseet Akvariet, Göteborg
10 dec 2022 till 14 jan 2024

Sen vandrar den vidare till Arbetets Museum i Norrköping
10 febr 2024 till 21 apr 2024

Genom Lenas nytagna porträtt på före detta varvsarbetare och journalisten Maria Bards texter får du i utställningen ”Arven efter varven” möta människor och minnen från varvsepoken i Göteborg. Alltsammans inramat av Lenas konstfotografier på de nötta, rostiga redskap och inventarier som fanns kvar på Götaverken Cityvarvet innan de auktionerades ut 2016 och storvarvens era var över för gott.

Konstfotografi & fotobok finns till försäljning i webshopen

Rost spegling i regn - Konstfotograf Lena Öritsland
Lejdare - Konstfotograf Lena Öritsland
Sopborste och skyffel - Konstfotograf Lena Öritsland
Kerstin - Konstfotograf Lena Öritsland

Jag var på väg ner från kranen när jag halkade på ett steg och tappade fotfästet. Sju meter föll jag och slog i lejdaren ett par gånger i fallet. Jag tänkte: Hur ska det gå för min son? Är det så här det ska sluta?

Kerstin Rundström
Kranförare

När jag kom tillbaka till varvet från lumpen fick jag en ny jobbarkompis – Holger vilden. Den gubben å jobba, det har jag aldrig varit med om maken. Han var stark som en björn och jobbade som en vilde, trots att han var mycket äldre än mig.

Lasse Lindgren
Plåtslagare

Lasse - Konstfotograf Lena Öritsland
Kran 42 mellan kranben - Konstfotograf Lena Öritsland
Tross och kran - Konstfotograf Lena Öritsland
Kranar med forarhytt - Konstfotograf Lena Öritsland

Jag var svarvare till yrket men i Finland fick man inget jobb. I bästa fall fanns det någon bonde som man kunde hjälpa att samla hö. Aldrig i livet tänkte jag, så jag stack. Min bror hade flyttat till Göteborg för att jobba på varven och ett år senare kom jag efter. På varven fanns det hur mycket jobb som helst. Eftersom jag var 17 år och underårig ville de inte anställa mig. Då började jag på Eriksbergs Verkstadskola där jag utbildade mig till plåtslagare. Vi fick 7 kronor och 30 öre i timmen för att gå där, vilket motsvarar ungefär 50 kronor idag. När den första löningen kom köpte jag en fuskläderjacka i galon. Jag kände mig som en playboy.

Matti Harju
Plåtslagare Arendalsvarvet 1972 till 1989, Götaverken 1989 till 2014

Docka i blatt - Konstfotograf Lena Öritsland

Utställningen ”Arven efter varven”, sista dag på Sjöfartsmuseet i Göteborg är söndagen 14 januari 2024. Sen vandrar den vidare till Arbetets Museum i Norrköping, och hänger där från 10 februari till 21 april 2024.

Vernissage 10 febr. Därefter är inget bestämt. Förhoppningsvis kommer den tillbaka till Göteborg, i vilken form och på vilket sätt är ännu oklart.

Jag vill tacka alla besökare som har visat ett så stort intresse för Göteborgs varvshistoria, som har uttryckt stor glädje att få uppleva alla dessa minnen och berättelser, som har skrattat åt öknamnen och skrönor, och som har uttryckt sin förfäran över 70 -talets skyddsföreskrifter som med dagens mått vore helt oacceptabla.

Tack för att jag har fått möjlighet att synliggöra Göteborgs unika historia och har fått bidra till att göteborgare känner stolthet över sin härliga stad. Tack alla varvsarbetare, vilken ynnest att få ha er min studio, fått lyssnat till era berättelser och att ni lät mig få fotografera er!

Rost spegling i regn - Konstfotograf Lena Öritsland
Rost spegling i regn - Konstfotograf Lena Öritsland
Rost spegling i regn - Konstfotograf Lena Öritsland
Lejdare - Konstfotograf Lena Öritsland
Lejdare - Konstfotograf Lena Öritsland

Bilder på sjöfartsmuseet Göteborg fotograferat av Kristin Lidell

Sen vandrar den vidare till Arbetets Museum i Norrköping
Laxholmen, 602 21 Norrköping
10 febr 2024 till 21 apr 2024

www.arbetetsmuseum.se